Deputații USR au reușit azi să introducă o modificare importantă în Legea specială a exproprierilor, care repară o gravă nedreptate și asigură respectarea dreptului constituțional al proprietarilor la o despăgubire dreaptă și prealabilă

Timp de 13 ani, din anul 2004 și până în prezent, legea a permis autorităților publice să-i exproprieze și să-i evacueze din case pe proprietarii care nu renunțau la dreptul să conteste în instanță despăgubirile propuse, adeseori derizorii, fără a le achita niciun ban până la finalizarea definitivă a proceselor, care de obicei durează 4-5 ani.

Aproximativ 1.000 de oameni au fost expropriați și evacuați în acest fel numai pentru mega-proiectul de lărgire a străzilor Berzei și Buzești din Capitală, în iarna anului 2010, când fostul primar penal Sorin Oprescu le-a acordat doar 72 de ore pentru a-și părăsi locuințele, după care a demolat zeci de imobile clasate ca monumente istorice fără să aibă avizele prevăzute de lege.

Cei mai săraci dintre proprietari au fost forțați să accepte despăgubirile minimale propuse de Primăria Generală, pentru că altfel erau dați afară din case fără să primească absolut nimic, până la finalizarea îndelungatelor litigii din instanțe.

În viitor, datorită modificării propuse de USR, proprietarii vor primi despăgubirile stabilite de expropriatori înainte să fie evacuați din locuințe, chiar dacă aleg să le conteste în instanță, considerându-le nedrepte. Ulterior, dacă justiția le va da câștig de cauză și le va acorda despăgubiri mai mari, expropriatorii vor achita foștilor proprietari doar diferența.

Amendamentul adoptat astăzi reprezintă o concretizare a unuia dintre principiile de bază ale USR, care și-a asumat să asculte problemele concrete semnalate de societatea civilă și să propună soluții legislative care să răspundă acestor nevoi.

(Foto: Mihai Badea)