George Dircă, îngrijorat de vizita șefului CCR în Rusia: „Să nu importe practici de acolo!”

Avocatul și senatorul USR George Dircă (membru al Comisiei juridice din Senat) a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care l-a criticat pe președintele Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu, în contextul vizitei efectuate de către acesta la Sankt Petersburg, unde Curtea Constituțională a Rusiei aniversează 25 de ani de la înființare. Tot acolo are loc Forumul Juridic Internațional.

Concret: senatorul jurist a afirmat că vizita lui Dorneanu în Rusia „este un eveniment nefericit”. Totodată, USR-istul și-a exprimat speranța ca oficialul CCR „să nu importe câteva practici de acolo”.

„Este un eveniment nefericit. Practic, înțelegem că președintele Curții Constituționale are, într-adevăr, și atributul de reprezentare a Curții în relațiile cu alte entități de același fel. Desigur că primește invitații la tot felul de evenimente și mai ales la astfel de aniversări, dar, având în vedere situația internațională și geopolitică și toate discuțiile din acest moment, cred că trebuia să fie rezervat și mai ales să nu ignore sub nicio formă avertizările Ministerului Afacerilor Externe. Asta chiar dacă avea biletele deja cumpărate. De regulă, instituțiile de stat cumpără bilete, astfel încât ele să poată fi returnate, în schimbul unei taxe foarte mici. Deci nu pierdea foarte mulți bani.

Mă îngrijorează, sincer, această îndepărtare de valorile europene și de partenerii europeni și apropierea din ce în ce mai mult, cu pași repezi, către vecinii din est. Sper că acolo domnul Dorneanu a avut doar un rol de reprezentare a Curții Constituționale a României la o aniversare – sper să nu importe câteva practici de acolo – care vedem că sunt din ce în ce mai prezenta la Curtea Constituțională, a detaliat Dircă.

Solicitat să precizeze la ce fel de practici se referă, Edward Dircă a nominalizat situațiile în care CCR „devine deja un legiuitor”. Mai precis, senatorul Uniunii Salvați România a dat ca exemplu pragul pentru abuzul în serviciu.

„Din păcate, în ultima perioadă, observăm cum CCR devine deja un legiuitor. A început să impună Parlamentului anumite decizii. Chiar recomandă ce trebuie să facem – și mă refer aici la decizia Curții Constituționale care impune Parlamentului adoptarea unui prag la abuzul în serviciu. Așa ceva, din punctul nostru de vedere, este intolerabil.

Prin acea decizie, CCR practic obligă legiuitorul să instituie un prag – nu spune ce valoare trebuie să aibă acel prag. Însă obligă legiuitorul să instituie un prag.

Oportunitatea instituirii unui prag aparține legiuitorului. Curtea Constituțională nu este legiuitor. Or, ea vine și obligă legiuitorul să instituie un prag. Eu spun că nu trebuia să ne oblige să instituim un prag. Dacă legiuitorul consideră necesar să îl instituie, atunci îl va aplica. Dar nu poate fi obligat să instituie un prag. Curtea nu spune că trebuie să fie de 1 leu sau de 50.000 de euro, cum am văzut acum că a fost acea propunere nefericită a CSM-ului. Dar ne obligă să stabilim un prag – ceea ce este inadmisibil”, a punctat parlamentarul USR.

Totuși, întrebat cine crede că a mințit dintre Florin Iordache și Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu pragul de 50.000 de euro (infirmat de către CSM), George Dircă a arătat cu degetul către deputatul PSD.

„Dați-mi voie să nu-l mai cred pe domnul Iordache. În tabelul acela centralizator pe care noi l-am primit, nu figura acea propunere din partea CSM-ului”, a încheiat Dircă.

sursa text psnews.ro