George Dircă, senator USR: „Deșteaptă-te române căci țara are nevoie de tine mai mult ca oricând!”

De Ziua Imnului Național îmi permit să repet cu onoare și responsabilitate îndemnul predecesorilor noștri: Deșteaptă-te române căci țara are nevoie de tine mai mult ca oricând!

În timp ce în România eforturile sunt concentrate pe bătălii politice ce țin de interesele de grup și pe slăbirea luptei anti-corupție- piatra de temelie a dezvoltării unei țări, în Europa s-a avansat și mai mult intenția de a departaja statele în funcție de performanțe economice, sociale, ori politice.

Zilele trecute, Președintele francez Emmanuel Macron a precizat că Europa va avea 2 cercuri de integare sau 2 viteze: unul solid și activ reprezentat de nucleul dur a monedei unice europene, o piață a muncii mult mai integrată și deja cunoaștem această Europă, este cea unde au emigrat din nefericire 5 milioane de români și care dețin o infrastructură la care aspirăm noi toți atunci când îndrăznim să plecăm la drum prin România și suportăm gropi, cozi uriașe etc.

O altă Europă este cea aflată între actuala Uniune Europeană şi zona euro, adică a celor care nu pot să dovedească că au stabilitate economică bazată pe predictibilitate ori respectă valorile statului de drept și pun la dispoziția cetățenilor instituții puternice, necorupte și operate în baza criteriilor de meritocrație nu de nepotism.

S-a vorbit de această Europă în două viteze încă de anul trecut și iată că prinde contur ideea pe măsură ce diferențele dintre state se adâncesc și ne întrebăm: noi românii unde ne dorim să fim? Ne dorim în continuare să plecăm din țara noastră sau începem să curățăm și să construim ceva durabil aici?

Pentru a accede în grupa statelor performante avem nevoie de implicarea cetățenilor, de solidaritate și de încredere că putem schimba și elimina piedicile actuale ale dezvoltării României.
Una din marile piedici este lipsa unui sistem educațional finanțat corespunzător, lipsa investițiilor în mari proiecte de infrastructură, lipsa investițiilor în sănătate și formare profesională, lipsa investițiilor în cercetare și inovare.
Toate țările în care au plecat cei 5 milioane de români alocă bugete importante cercetării pentru că doar așa pot să producă bunuri și servicii unice pe care mai apoi le vând în țări ca România care nu alocă nici măcar 1% din PIB în cercetare-inovare.

Deșteaptă-te române și alege în ce fel de țară vrei să trăiești!

#farapenaliinfunctiipublice

Abonare