George Dircă, senator USR Galați: „Split TVA sau condamnarea IMM-urilor la faliment”

„Doamnelor și domnilor senatori, asistăm în prezent la o serie de propuneri importante de modificare a legislației în domeniul economic care, dacă nu sunt analizate și anticipate prin gradul de eficiență și sustenabilitate, pot genera consecințe grave asupra economiei naționale prin perturbarea predictibilității în piață.
Astfel, vă reamintesc stimați colegi că, adoptarea modificării Codului Fiscal prin OUG prin care companiile private sunt obligate începând cu luna ianuarie a anului 2018 să dețină un cont special de TVA iar agenții economici să achite contravaloarea taxei în contul destinat special TVA al partenerului de afaceri, fără să poată folosi disponibilul din acel cont pentru alte cheltuieli curente sau rulaje regulate, reprezintă o măsură fiscală complexă care necesită consultări specifice cu toate părțile implicate și avizate.
Propunerea de modificare a sistemului de plată a TVA-ului prin introducerea unui cont direct este prezentată ca fiind o posibilitate a reducerii evaziunii fiscale însă incidența respectivei Ordonanțe conține numeroase elemente îngrijorătoare, motiv pentru care am ales atrag atenția asupra lor.
Concret, Ordonanța anunță că poate fi executat silit acest cont de TVA nu numai pentru plata TVA datorat bugetului de stat ci pentru plata oricărei obligații bugetare restante față de orice organism fiscal central, ceea ce are conduce la o extindere a presiunii financiare asupra agenților economici mici și mijlocii a căror bugete anuale depind în mod direct de introducerea TVA-split.
Măsura TVA-split va încărca suplimentar facturile întreprinzătorilor prin ajustările ce vor fi necesare în modificările sistemelor informatice contabile, o creștere a costurilor fiind consemnată și pentru administrarea conturilor bancare suplimentare prin apariția noilor comisioane percepute de bănci. În același timp, se „garantează” într-un mod neplăcut și ineficient statuarea unei noi runde de birocratizări prin dublarea numărului de plăți, norme și măsuri suplimentare de verificare a plății TVA în modul split din partea contribuabililor care au obligația de a determina contul de TVA al prestatorilor/furnizorilor și ulterior de a plăti direct la bugetul de stat suma aferentă TVA urmată de notificarea în acest sens.
De asemenea, un alt punct asupra căruia atrag atenția este reprezentat de aplicabilitatea generalizată a acestei măsuri fiscale și menționez că, activitatea întreprinderilor mici în special este dependentă în multe momente de cash-flow-ul care era rulat în scopul menținerii activității antreprenoriale pe linia de plutire și care acum va fi blocat prin plata directă și imediată a TVA-ului către bugetul de stat. Apreciem că interesul Guvernului este de a limita evaziunea fiscală însă această măsură, în forma în care este înaintată Parlamentului prezintă multiple disfuncționalități și anunță un impact dur asupra IMM-urilor care au nevoie de suport din partea politicului.
Principiul aplicabilității unitare a acestei măsuri tuturor antreprenorilor, reclamă o strategie incorectă și lipsită de analiză reală a comportamentului agenților economici cu referire la asigurarea fluxurilor minime de numerar necesare asigurării activității economice desfășurate și consider oportun pe această cale, să reevaluăm împreună un format legislativ coerent care să combată cu adevărat evaziunea fiscală.
Salut și apreciez efortul Președintelui Comisiei de Buget-finanțe a Senatului de a aduce anumite modificări acestei măsuri și nu numai și, vă invit stimați colegi, să inițiem un dialog sănătos cu mediul de afaceri în care să existe consultări reale și argumentate pe această temă precum și asigurarea unui cadru legislativ predictibil pe viitor, pentru a putea păstra o creștere economică concretă și solidă, bazată pe producție și investiții și mai puțin pe consum, și desigur, pentru a măsura într-un mod credibil puterea de cumpărare a românilor cu evoluția promisiunilor politice”, declar[ senatorul USR Galați.