Monumentul nepăsării: Obeliscul de Galați

Vorbim despre imobilul de la intersecția străzilor Doctor Alexandrescu și Eroilor, la doi pași de Piață.

Clădirea este abandonată de un mare număr de ani. În Galați fiind, dacă lași ceva nepăzit, ori se strică ori e furat, nu conteaza ce e: casă, mașină, bilă de oțel, combinat, cartier, orice.

Concret, iată cum arăta casa în 2012, când pe-acolo a trecut mașinuța Google.

Atunci, un copac nu fusese doborât de furtună și nici casa de hoți. În 2012, hoții devastau clădirea de vis-à-vis, loc devenit între timp un minunat teren viran de unde poți să culegi știr cât să hrănești un porc adult. Pentru cei cu preocupări intelectuale, de pe acel teren viran poți să umpli un ierbar cu care să treci clasa la botanică.

Acum, fenomenul care combină decăderea proprietății, decăderea autorității și decăderea societății a traversat strada și mâini nevăzute dar mai ales neamprentate scot cărămizi dintr-un imobil al nimănui. Acum contează mai puțin dacă proprietarul chiar vrea să scape de casă ca să vânda terenul. Contează mai puțin dacă mai există un proprietar. Contează mai puțin că, în Galați, cărămizi de o sută de ani se volatilizează. Contează mai puțin că acum patru ani, pentru cladirea furată de vis-à-vis s-au mobilizat nu doar infractorii, s-o fure ci și presa, societatea civilă și un număr oarecare de instituții care voiau ca primăria să o protejeze.

Astea au contat ieri și vor mai fi importante, poate, mâine.

Ceea ce contează astăzi este că, viceprimarul Picu Apostol Roman să nu mai trimită membri de partid la patinoar să facă figurație cinematografică ci polițiștii de la Disciplina în Construcții pe strada Dr. Alexandrescu cc Eroilor, să facă, poate, vreun flagrant, dar mai ales să semnalizeze corespunzător faptul că încă o clădire veche din oraș cade. Și poate să cadă peste oameni.

Facem noi, astăzi, această solicitare, înainte ca pereții să se prăbușească peste oameni sau mașini.

Dacă dl. viceprimar nu dorește să intervină înainte ca vreun gălățean să fie rănit, atunci să intervină înainte ca vreun maidanez să fie eutanasiat cu cărămida. Ar fi, atunci, erou comunitar.

Sau să intervină înainte ca zidul să se prăbușească peste copac, iar copacul să se prăbușească peste vreo mașină.

Că locuri în cimitire nu avem, adăpostul e plin de câini iar rablele se ridică din stradă foarte greu.

Ca să n-o mai lungim: dl. viceprimar, aveți delegate atribuții de reprezentare în Comitetul Județean pentru situații de Urgență, sunteți vicepreședinte al Comitetului local pentru situații de urgență și, în general, sunteți miezu’.

Serios, arată ca un obelisc egiptean.

Noi am  pus pariu că, dacă nu semnalizați până mâine zona, nici nu veți avea curaj să apăreți la ceremoniile de Ziua Marinei.

Cine câștigă, are de citit cartea “Istoria trădarii la români”, ambele volume, de Mircea Bălan ( ISBN 973-8027-98-5 ).

Iar cine pierde va anunța public că raportul de activitate pe anul 2016 al viceprimarului municipiului Galați, Picu Apostol Roman, deși are 16 pagini și poate e mai lung decât raportul de activitate al presedintelui Consiliului Judetului Galați, Costel Fotea ( nu știm câte pagini are, că încă nu a fost publicat ), nu conține nicio evaluare a postărilor dvs pe Facebook.

Și sperăm că nu-l veți amenda pe colegul, pentru că a evaluat situația la fața locului fără a purta cască de protecție.