USR cere invalidarea mandatelor pentru cinci parlamentari aflați in incompatibilitate sau conflict de interese

USR a solicitat astăzi Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să ceară Comisiilor juridice, de disciplină și imunități ale Parlamentului să constate că sunt cinci parlamentari ce dețin ilegal mandatele, fiind condamnați definitiv de către nalta Curte de Casație și Justiție pentru incompatibilitate sau conflict de interese. Sesizarea a fost naintată de către deputatul USR Adrian Prisnel.

Cei cinci parlamentari care, potrivit legii, au interdicție timp de trei ani de a exercita funcția de parlamentar, sunt deputații Steluța Gustica Cătăniciu (ALDE), Ioan Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD) și senatorii Ovidiu Cristian Dan (PSD) și Resmeriță Cornel Cristian (PSD).

Solicitările au fost transmise n contextul n care majoritatea PSD-ALDE a forțat astăzi adoptarea n Camera Deputaților a unei legi inițiate de deputatul PSD Florin Iordache care șterge acte emise de Agenția Națională de Integritate și hotărri definitive și irevocabile ale naltei Curți de Casație și Justiție privind parlamentarii care se află n conflict de interese.

Majoritatea PSD-ALDE a adus Parlamentul ntr-o situație gravă de ilegalitate și neconstituționalitate prin ignorarea deliberată a legilor, a Constituției și a hotărrilor judecătorești definitive n cazul celor cinci senatori și deputați care se află n incompatibilitate sau conflict de interese și care ar trebui să-și piardă mandatele. n loc să aplice legea și Constituția Romniei, PSD dă o altă lege prin care se șterg hotărri definitive ale instanțelor de judecată să-și scape prietenii politici. Este un abuz și un precedent care face de rușine Parlamentul. Orice cetățean al acestei țări se supune legii; PSD vrea să fie deasupra legii, a declarat deputatul USR Adrian Prisnel.

Stelian Ion și Cristian Seidler, deputați USR, au arătat n plenul Camerei Deputaților că legea Iordache este cu dedicație și că aceasta ncalcă att Constituția ct și recomandarea Comisiei Europene, formulată n noiembrie, n Raportul privind Mecanismul de Cooperare și verificare, potrivit căreia Parlamentul trebuie să rezolve cu celeritate și transparență cazurile celor cinci parlamentari.

De această lege ar beneficia deputata ALDE Steluța Gustica Cătăniciu pentru care Agenția Națională de Integritate a dat, n 2013, o decizie de conflict de interese, confirmată de către nalta Curte de Casație și Justiție printr-o decizie definitivă, n 2015.

sursa: usr.ro