USR se opune adoptării în Parlament a legilor justiției în procedură de urgență

Uniunea Salvați România se opune introducerii în procedură de urgență a proiectului de modificare a legilor justiției în Parlament.

Astăzi, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, Ionuț Moșteanu a propus din partea USR ca legile justiției să NU intre în procedură de urgență, dar majoritatea PSD-ALDE s-a impus în fața opoziției. Parlamentarii vor avea la dispoziție doar o săptămână pentru a studia proiectul, termenul pentru avize și amendamente fiind 09.11.2017.

USR îi cere ministrului Tudorel Toader să retragă din Parlament proiectul de modificare a legilor justiției și să îl supună unei dezbateri publice reale, care să reunească toți actorii din domeniu ce pot contribui la modernizarea legislației.

Înalta Curte de Justiție și Casație, Ministerul Public și Consiliul Superior al Magistrturii au respins proiectul de modificare a legilor justiției și au cerut Parlamentului să-l restituie ministrului Tudorel Toader. Motivul: modificările ministrului Tudorel Toader afectează independenta justiției.

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a aratăt că proiectul nu a beneficiat de transparență și, mai important, a încălcat dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative.

De asemenea, CSM a arătat că o astfel de manieră de abordare a procesului legislativ riscă să îl facă lipsit de eficiență și consistență, ducând în derizoriu un proiect a cărui importanță și necesitate sunt recunoscute atât de sistem, cât și de societate.

USR a semnalat prin deputatul Stelian Ion, care face parte din Comisia specială pentru sistematizarea legislației din domeniul justiției, că ministrul Tudorel Toader a adus într-o mapă proiectul de modificare a legilor justiției și fără nicio explicație nu și-a mai asumat acest proiect major.

De fapt, Tudorel Toader a respectat ordinele lui Liviu Dragnea care să grăbește să adopte acest proiect pentru a scăpa de propriile dosare penale și pentru a salva corupții din partid. Fără o dezbatere publică și fără să ia în considerare opiniile principalelor instituții din domeniu și ale reprezentanților societății civile.

Mai mult, Liviu Dragnea declarat cu nonșalanță că proiectul de modificare a legilor justiției va fi adoptat în Parlament cu sau fără existența unui punct de vedere scris al Comisiei de la Veneția cu privire la modalitatea de numire a procurorilor-șefi, deși aceasta nouă procedură subminează independența magistraților.

După ce ministrul Tudorel Toader a predat proiectul într-o mapă la Comisia specială, acesta a fost asumat de avangarda de experți PSD în justiție: Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae + Steluța Cataniciu de la ALDE.

USR speră că Tudorel Toader se va întoarce la masa discuțiilor cu procurorii și judecătorii, cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca forma legilor justiției să reprezinte un progres pentru funcționarea sistemului de Justiție din România. În premieră, peste 4000 de magistrați au cerut retragerea proiectului, iar opinia specialiștilor trebuie ascultată.

În caz contrar, USR susține că se impune DEMISIA ministrului Tudorel Toader pentru tentativa de subordonare a Justiției intereselor lui Liviu Dragnea și corupților din PSD!

sursa: usr.ro