10 miliarde de euro pentru slugile care îi jură credință lui Liviu Dragnea

Fondul pentru Dezvoltare și Investiții adoptat în OUG-ul lăcomiei al lui Eugen Teodorovici este unealta cu care Liviu Dragnea își va fideliza slugile din teritoriu în an electoral.

Este vorba despre 10 miliarde de euro pentru următorii 20 de ani prin care vor fi finanțate obiective de “interes local”, potrivit documentului. Formal, investițiile vor fi decise de Comisia de Prognoză, finanțate prin împrumuturile date de Trezoreria statului, iar acesta are excedent. În realitate însă, Fondul va funcționa ca un instrument de campanie electorală. Vor primi bani primarii care îi jură credință lui Liviu Dragnea și care vor aduce voturi în campaniile electorale din următorii doi ani.

Încă o precizare importantă: deliberat sau nu, PSD induce confuzie între Fondul pentru Dezvoltare și Investiții și Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții, atrage atenția deputatul Cosette Chichirău. Primul este cel înființat prin OUG 114. Al doilea este încă în proiect, în ultimul plen din sesiunea trecută a fost publicat pentru consultare proiectul de hotărâre prin care va fi înființat.

Senatoarea Silvia Dinică a depus amendamente în Comisia economică, industrii și servicii, care ar fi asigurat independența politică a Fondului și promovarea în funcțiile de conducere a unor profesionști, specialiști în piețe de capital și investiții strategice. Însă Comisia de buget-finanțe și plenul Senatului le-au respins rapid, fără dezbateri. PSD vrea numiri politice și lipsă de profesionalism la cei care vor lua deciziile de investiții.

Cele două fonduri însă au un singur numitor comun: dorința lui Liviu Dragnea de a păstra controlul asupra celor mai importante resurse ale țării chiar și la mult timp după ce nu va mai fi la guvernare.