Această inițiativă vine în urma unei necesități

usr galati

Miercuri, deputatul Beniamin Todosiu și senatorul Andrei Postică au depus o inițiativă legislativă ce prevede ca activitățile economice desfășurate de persoane fizice pe contracte de tip PFA (persoană fizică autorizată) să constituie vechime în muncă.

Această inițiativă vine în urma unei necesități: în prezent, activitatea PFA-urilor nu este recunoscută nici ca vechime în muncă, nici ca vechime în specialitate.

Propunerea legislativă ar completa Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.44/2018, privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel:

– Activitățile economice desfășurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate.

– Vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, 22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați. Completările depuse de Beniamin Todosiu și Andrei Postică n-ar face decât să rezolve această lacună legislativă.

”Denumirea generică de PFA reprezintă tot un om care muncește și care-și plătește datoriile către stat. Statul nu ar trebui să discrimineze între diferite feluri în care un om alege să lucreze atâta timp cât aceasta și-a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale. E timpul să corectăm acest lucru și să oferim tuturor șansa unui tratament egal și transparent din punct de vedere fiscal”, argumentează senatorul USR PLUS Andrei Postică.