“Antreprenoriatul de cumetrie” by Claudiu Năsui, deputat USR

“Mai țineți minte programul Start-up Nation? Încetul cu încetul devine un exemplu de manual despre cum să irosești banii publici și totodată să pretinzi public că susții antreprenoriatul. Din start orice întreprinzător autentic își putea da seama că programul nu are cum să fie decât o mare risipă. Când ești antreprenor riști banii tăi sau ai celor care sunt dispuși să-i riște în idea ta (investitori, creditori, etc.).

Aici nu riști nimic, pune statul banii că tot avem suficienți la bugetul de stat. Nu de alta, dar avem spitale moderne, sistem de educație bine pus la punct, infrastructură solidă.

Dar să lăsăm astea și să ne uităm care sunt ingredientele de care e nevoie ca să faci o schemă de subvenție care să nu ajute antreprenoriatul dar să pretindă că o face:

1 – În primul rând nu faci o scutire de taxe, care se aplică ușor și are caracter general, ci o schemă de subvenție prin care te asiguri că banii nu ajung la toți, ci numai la cei pe care îi alegi tu sau un funcționar.

2 – Construiești o birocrație întreagă ca să alegi acei oameni care să primească banii publici. Practic te asiguri că numai întreprinzătorii care știu să navigheze labirintul birocratic pe care îl impun aceste programe iau banii. Ei sau cei care și-au angajat experți în birocrație care știu să execute „dansul dosarelor” în ministere iau banii, nu ceilalți.

3 – Obligi aplicanții să cheltuie banii pe care li dai într-un mod ineficient. Te asiguri că întreprinzătorii nu vor cheltui banii pe ce consideră ei de cuviință, ci pe ce cred politicienii și birocrații de cuviință. În fapt, te asiguri că vor merge bani pe lucruri care trimit cât mai mulți bani înapoi la stat și lasă cât mai puțini în mâna antreprenorilor.

4 – Nu dai propriu-zis bani, ci îi rambursezi „câștigătorilor” după cheltuială, forțându-i să se împrumute între timp la bănci. De fapt, te asiguri că o bună parte din banii programului ajung la bănci plătiți sub forma de dobândă. Ironia aici e maximă. Dacă banca ar fi considerat respectiva idea de afaceri potențial profitabilă, i-ar fi dat bani oricum.

Dar aici, de fapt, e problema principală cu aceste programe, că nimeni nu și-ar investi banii proprii în aceste idei de afaceri. Singurul motiv pentru care băncile sunt dispuse să finanțeze aceste idei de afaceri este pentru că banii sunt garantați de stat.

Ca să fie treaba clară, îți și alegi ca stat niște bănci partenere. Și spui că dacă firma respectivă nu demarează activitatea o vei expulza din program, așa că trebuie să meargă neapărat la băncile partenere pentru credit-punte.

5 – Pui firmele să susțină costuri fixe cu promisiunea că le vei rambursa, dar tot amâni momentul când să o faci. Când execuți programul, după multe amânări, le promiți beneficiarilor că pot începe implementarea în octombrie, dar faci în așa fel încât să fie imposibilă începerea reală a implementării înainte de ianuarie, astfel forțând firma să suporte costuri fixe (taxe, chirii, dobânzi,…) pe care nu are de unde să le plătească.

6 – Ca să fii sigur că noii antreprenori nu au niciun fel de experiență în domeniul în care urmează să activeze pe bani publici, îi împiedici să aplice pe cei care au mai avut o firmă în același domeniu pentru care aplică. Astfel un cofetar poate să înceapă o marochinărie, dar un marochiner nu.

Așa obținem programul Start-up Nation, o schemă de irosire a banilor publici luați prin taxe de la contribuabili, care deloc întâmplător a generat o mulțime de oferte online de vânzare de afaceri aprobate la pachet. O parte făcute de întreprinzători onești care chiar au crezut în ce li se promite, alta făcute de consultanți care au făcut firme fără nicio intenție de a-le opera și pe care le vând acum cu discount.

Dar, ca să nu rămânem doar cu critica, ce ar fi făcut un guvern dacă chiar voia să ajute antreprenoriatul?

Cu aceeași cantitate de resurse, sau chiar mai puține, ar fi debirocratizat (problema nr. 1 a antreprenoriatului în România). Sau, ar fi acordat scutiri fiscale, care să se aplică simplu și tuturor fără să trebuiască navigată nicio birocrație.

În ambele direcții am depus împreună cu colega Cristina Prună inițiative și voi mai depune. Mai țineți minte proiectul cu sediul social. PSD-ALDE s-a poziționat la dezbateri și la vot împotriva ambelor inițiative. Asta pentru că a prevalat gândirea funcționărească a unor oameni care nu au lucrat o singură zi în mediul privat.

Cum să nu mai ceri o tonă de acte la înființarea unei firme? Cum să ajungem să-ți faci firmă în două ore ca în Anglia? Nu, mai bine mai facem o schemă de subvenții și zicem că susținem antreprenoriatul.

Toate astea au loc în contextul în care statul român a fost foarte distructiv cu economia în 2017. A crescut taxele și impozitele (accizele cu 20% și impozitarea pe muncă). Și a fost cel mai imprevizibile fiscal din Europa (nici până acum mulți antreprenori nu au schimbat salariile brute de pe contract în urma OUG 79 pentru că nu știu cum o să iasă din parlament) și printre cele mai dezastruoase (vezi TVA Split)”, declară deputatul USR, Claudiu Năsui.