USR Galați - Uniunea Salvați România - Galați

Deputat USR, Bogdan Rodeanu: „Prima obligație a aleșilor rămâne documentarea. Astfel, se previne habarnismul.”

Acum o săptămână am cerut de la furnizorii de electricitate și gaze naturale informații a căror lipsă considerăm că a alterat dezbaterea din Consiliul Local despre închiderea sistemului centralizat de încălzire.

Ieri, am primit răspunsul de la Electrica Furnizare SA. Iată datele solicitate:

În esență, diferența de consum, uz casnic, între lunile octombrie ( cel mai mic consum ) și ianuarie ( cel mai mare consum ) este de +2.318.243 Kwh. Creșterea dintre octombrie ( minim ) și ianuarie ( maxim ) este de +18,80%.

De remarcat este consumul lunii decembrie 2016, ușor mai mic ( -59.527 Kwh, -0,04% ) față de luna noiembrie 2016, și care nu poate fi explicat decât prin suprapunerea pornirii sistemului centralizat de încălzire și o vreme nu foarte friguroasă, pe parcursul lunii decembrie.

Însă în ianuarie 2017 am avut o creștere de +2.226.354 Kwh ( +16% ), o cincime în plus față de luna decembrie 2016. Creșterea se explică prin valul de frig, prin calitatea agentului termic produs în CET și prin avariile de pe rețelele magistrale, despre care presa locală a scris pe larg, în lunile ianuarie și februarie. Nici consumul lunii februarie nu e mic.

Consumul total a fost cu -162.947 Kwh mai mic în februarie decât în ianuarie însă media zilnică din februarie a fost mai mare: 553.067 Kwh medie zilnică în februarie ( 28 zile ) față de 504.801 Kwh medie zilnică în luna ianuarie ( 31 zile ). Aici se vede, de fapt, cât de frig a fost în luna februarie.

Un alt motiv pentru creșterea consumului casnic ar putea fi șomajul, oficial și neoficial. Atunci când nu au un loc de muncă, oamenii stau acasă. Dar asta nu se vede în statisticile oficiale ci în consumul de electricitate.

De mare importanță în context este și faptul că, pe parcursul lunii ianuarie, SC Electrocentrale SA Galați a pus în funcțiune capacități suplimentare de producție. N-a fost singura unitate din România care a majorat producția de energie electrică.

Faptul că în Galați, gospodăriile au consumat 15,6 milioane Kwh în luna ianuarie n-a fost determinat doar de cerere ( în primul rând, perioadele de ger ) ci și de faptul că a avut cine să producă mai multă energie.

Iar explicația pentru vârful de consum al iernii, din data de 31 decembrie 2016, e simplă: iarnă, frig, și a fost sâmbătă, o zi de curățenie, zi de gătit, zi de spălat și seară de sărbătoare.

Am solicitat aceste date pentru a le pune la dispoziție, chiar și post-factum, decidenților din consiliul local. Că puteau s-o facă și dumnealor, înainte de a vota închiderea sistemului centralizat, e o altă problemă. Care trebuie rezolvată, bine și repede.

Neavând reprezentanți în Consiliul Local, USR Galați nu poate oferi comunității resursă de decizie. Această obligație revine acum partidelor reprezentate în Consiliu.

USR Galați pune însă la dispoziția comunității o resursă de documentare, în contrast cu activitatea curentă a membrilor Consiliului Local.

Pe baza unor astfel de date pot specialiștii să facă calcule pentru a estima creșterea consumului și suportabilitatea rețelelor dacă în 10.000 sau 15.000 de apartamente se va monta câte un sistem de încălzire electric, o opțiune foarte probabilă deoarece se încadrează, în versiuni minimale, în cei 3.000 de lei alocați.

Precizăm că lunile ianuarie și februarie 2017 au fost luni friguroase, peste media ultimilor ani.

Mulțumim Electrica Furnizare pentru răspunsuri și pentru promptitudine. Așteptăm un răspuns și din partea furnizorului de gaze naturale. Deasemenea, îl vom publica deîndată ce îl vom primi.

Vom reveni cu o evaluare amplă și documentată asupra a ceea ce a fost spus și votat săptămâna trecută în cadrul ședinței Consililului Local al municipiului Galați.

USR GALAȚI

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Aboneaza-te la buletinul de stiri!