USR Galați - Uniunea Salvați România - Galați

Florin Iordache „Nufărul” incompatibililor aflați în conflict de interese

George Dircă, senator USR Galați: “Comisia juridică din Camera Deputaților a adoptat azi la propunerea inegalabilului Florin Iordache un proiect de lege prin care toate interdicțiile de a candida și de a fi ales pentru următorii 3 ani aplicate de Agenția Națională de Integritate și consfințite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive ÎNCETEAZĂ DE DREPT.

Practic mai mulți senatori și deputați, dintre care amintesc pe Steluța Cătăniciu ALDE precum și pe Cristian Marciu PSD, dovediți că au fost în conflict de interese în mandatul 2007 – 2013 și care nu mai aveau dreptul de a candida și de a fi aleși pentru o perioadă de 3 ani își păstrează mandatele ca urmare a bunăvoinței coaliției de guvernare PSD-ALDE.

În acest sens, CCR a stabilit, prin Decizia nr. 418/2014 „că în litera şi spiritul legii, poate subzista doar interpretarea potrivit căreia o persoană care a ocupat, spre exemplu, funcţia de consilier local sau județean şi cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau încălcarea regimului privind conflictul de interese nu mai poate ocupa, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, nicio altă funcție eligibilă (spre exemplu, senator, deputat, primar, consilier local etc).

Deloc întâmplător, situația indicată se suprapune perfect pe situația Steluței Cătăniciu și a senatorului Cristian Marciu (găsiți incompatibili pentru fapte datând din anul 2009, perioadă în care ocupau funcția de consilier local și, respectiv, consilier județean)

Totodată, prin această soluție legislativă se aduce atingere autorității de lucru judecat a hotărârilor judecătorești definitive prin care s-a stabilit existența conflictului de interese în cazurile vizate de normă.

În acest sens, prin Decizia CCR nr. 460/2013, Curtea a reținut următoarele:
„Înfăptuirea justiţiei, în numele legii, are semnificaţia că actul de justiţie izvorăşte din normele legale, iar forţa lui executorie derivă tot din lege. Altfel spus, hotărârea judecătorească reprezintă un act de aplicare a legii pentru soluţionarea unui conflict de drepturi sau interese, constituind un mijloc eficient de restabilire a ordinii de drept democratice şi de eficientizare a normelor de drept substanţial. Datorită acestui fapt, hotărârea judecătorească – desemnând tocmai rezultatul activităţii judiciare – reprezintă, fără îndoială, cel mai important act al justiţiei.
Hotărârea judecătorească fiind înzestrată cu autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţional, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce s-a tranşat deja pe calea judecăţii. Prin urmare, hotărârea judecătorească produce efecte din momentul pronunţării, iar după rămânerea irevocabilă se situează în sfera actelor de autoritate publică, fiind învestită cu o eficienţă specifică de către ordinea normativă constituţională.
Pe de altă parte, un efect intrinsec al hotărârii judecătoreşti îl constituie forţa executorie a acesteia, care trebuie respectată şi executată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţile publice. Or, a lipsi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de caracterul ei executoriu, reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei.”

Asaltul împotriva justiției continuă….”

USR GALAȚI

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Aboneaza-te la buletinul de stiri!