George Dircă, senator USR Galați: “Nu știm ce este mai grav din aceste declarații: ascunderea conștientă a informațiilor sau ignoranță guvernamentală?”

Pentru că nu tolerăm mediocritatea și considerăm că mandatul care ne-a fost acordat de către o parte a cetățenilor români trebuie să fie onorat doar în moduri oneste și privind informațiile complet și în folosul public, doresc să vă aduc în atenție câteva observații în privința declarațiilor enunțate de către premierul Tudose împreună cu liderul PSD, Liviu Dragnea astăzi, 25 august.

Premierul României a declarat că:„ S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca și reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II. Și din această cauză am solicitat – a fost și o decizie politică – Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză ca să vadă dacă nu cumva este oportun ca, cel puțin acum, în acești ani în care creștere economică este foarte mare, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”.

Îi reamintim domnului Tudose că instituția care răspunde de monitorizarea evoluției randamentelor Pilonului II de pensie, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis un comunicat în urmă cu doar câteva zile în care se arăta că „Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%.”.

Coroborând toate aceste informații cu avertizările venite dinspre instituțiile de rating economic, instituțiile de prognoză macro-economică naționale dar și europene, cu inflația aflată în creștere (declarație BNR) precum și cu creștere economică actuală bazată pe consum și servicii ori prelucrare de materii prime (declarațiile instituțiilor de statistică din România precum și ale altor companii private care au acest rol de analiză economică națională), rezultă că NU, Pilonul I de pensii nu poate oferi un randament mai mare de 4,91% așa cum a arătat ASF pentru Pilonul II.

În plus, domnule Prim-Ministru, vă informăm că rolul Pilonului II de pensie era acela de a proteja ACTUALII CONTRIBUTORI și de a le oferi alternative reale de pensie în condițiile în care Pilonul I are un deficit actual de aproximativ 4 mld. de euro anual (cu alte cuvinte, sunt mai mulți pensionari decât populație activă în muncă și acest deficit este într-o creștere permanentă prin decalajele de natalitate/mortalitate precum și migrația cetățenilor români continuă) existând posibilitatea ca, odată ajunși la maturitate, actualii contributori să nu mai poată avea o pensie decentă. Astfel, am arătat cum Premierul României nu a înțeles absolut deloc diferența dintre rolul celor doi Piloni de pensie și într-o încercare disperată de a micșora deficitul Pilonului I (național) intenționează să mute, fără o consultare publică, o mare parte a banilor care mergeau către o pensie privată spre achitarea ACTUALELOR PENSII.
În plus, la întrebarea unei jurnaliste dacă „au existat analize sau date statistice care au determinat această decizie”, domnul Tudose, iritat de întrebare, a răspuns că „o să fie date publicității” (în realitate nu există aceste rapoarte. Dacă ar fi existat, ar fi fost prezentate de către ASF zilele trecute).

În calitate de Senator USR, voi continua să mă delimitez permanent de aceste decizii lipsite de coerență și de studii reale promovate de Coaliția PSD-ALDE și voi combate prin toate parghiile instituționale orice încercare de slăbire sau de influențare negativă a traiului cetățenilor români.

George Dircă, senator USR Galați