USR Galați - Uniunea Salvați România - Galați

George Dircă, senator USR Galați: “Raportul MCV sancționează încă o dată coaliția PSD-ALDE”

“Publicarea raportului MCV de către Comisia Europeană dezvoltă, prin analiză, involuțiile și instabilitatea a ceea ce ar fi trebuit să însemne reforma din domeniul justiției și anulează o mare parte din eforturile înregistrate în anul precedent.
Aprecierea Ministrului Justiției, Tudorel Toader, că „raportul este unul pozitiv” este în cel mai bun scenariu, una foarte optimistă și vă voi prezenta câteva argumente urmând să apreciați dumneavoastră dacă este sau nu România pe un drum corect și robust în privința justiției.

Iată, o primă recomandare regăsită în cadrul raportului este chiar „Independența sistemului judiciar”, respectiv, „asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari, care este în curs de elaborare în Parlament, sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituții și se precizează clar că parlamentarii și procesul parlamentar TREBUIE să respecte independența sistemului judiciar”.

Însă, observăm că actuala Coaliție de Guvernare nu are nicio intenție să respecte sistemul judiciar, prezența de luni în fața sediului DNA a unor membri ai guvernului cu scopul declarat de a-l susține pe inculpatul Liviu Dragnea și având rol real de intimidare a actului de justiției în această fază, ne demonstrează că îngrijorările Comisiei Europene sunt fondate.

Recomandarea cu nr. 4 privind Reforma sistemului judiciar: „în vederea îmbunătățirii în continuare a transparenței și a predictibilității procesului legislativ, precum și pentru a consolida garanțiile interne în materie de ireversibilitate, Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure TRANSPARENȚA TOTALĂ și să țină seama în mod corespunzător de consultările cu autoritățile relevante și cu părțile interesate în cadrul procesului decizional și în activitatea legislativă legate de Codul penal și de Codul de procedură penală, de legile anticorupție, de legile în materie de integritate (incompatibilități, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiției (referitoare la organizarea sistemului justiției), precum și de Codul civil și Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparența procesului decizional pusă în practică de Guvern în 2016”.
Observăm că, și în această situație, PSD-ALDE nu respectă niciuna dintre indicațiile Comisiei. Peste 9000 de magistrați au criticat că nu au fost consultări reale, iar avizul negativ dat de CSM este ignorat cu rea credință de actuala Coaliție PSD-ALDE.

Printre alte critici, în Raport se precizează că „trebuie să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția potrivit cărora orice procedură de numire a procurorului general sau a postului echivalent are nevoie de un echilibru adecvat „de așa natură încât acesta să câștige încrederea publicului și respectul magistraților și al practicienilor dreptului”. Cum putem discuta despre „normalitate” și despre reforma reală și obiectivă a justiției dacă Președintele Comisiei din Parlament care a fost numit să conducă această „presupusă reformă” este domnul Florin Iordache, cunoscut încă din luna ianuarie ca fiind promotorul OUG 13, criticată dur de opinia publică avizată dar și de sute de mii de cetățeni, un domn a cărui CV NU ESTE DELOC integru și respectabil așa cum ar fi normal și cum recomandă și Raportul MCV. Astfel, aflăm din CV-ul domnului Iordache că a absolvit Facultatea de Drept abia în 2002, în timp ce avea calitatea de deputat cu precizarea că domnul Iordache, NU a profesat niciodată în domeniul juridic, deci implicit, nu ar avea cum să se bucure de un respect recunoscut în bransă.

Desigur, domnul Iordache Florin s-a remarcat prin tot felul de propuneri menite să favorizeze persoane sau grupuri de persoane și care NU au nicio legătură cu „normalitatea” pe care o reclamă în cadrul Comisie de modificare a Legilor Justiției

Sintetizat, raportul MCV publicat astăzi, reclamă că progresele înregistrate anterior au fost afectate de situația politică, iar tensiunile crescânde dintre puterile statului au îngreunat cooperarea între acestea, riscând astfel să se redeschidă unor chestiuni care erau considerate închide în raportul precedent, provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezentând o „sursă de îngrijorare” așa cum se arată în raport”, declară George Dircă, senator USR Galați.

USR GALAȚI

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Aboneaza-te la buletinul de stiri!