George Dircă, senator USR: “O nouă zi în care PSD-ALDE alege să politizeze funcții publice și să adauge noi privilegii pentru foștii parlamentari…”

George Dircă, senator USR: “În cadrul Comisiei Juridice, majoritatea PSD-ALDE și susținuți de UDMR, a adus modificări importante Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea Avocatului Poporului:

1. Pentru a fi eligibil funcției de adjunct al Avocatului Poporului, la propunerea UDMR, s-a adăugat faptul că poate deveni adjunct al Avocatului Poporului orice fost parlamentar care a exercitat cel puțin un mandat, acest lucru fiind suficient în opinia Puterii, pentru a COMPENSA cei 8 ani vechime necesari în specialitatea studiilor absolvite într-unul din domeniile științe juridice, administrative, politice, economice sau comunicare.
Am propus eliminarea acestei prevederi însă a fost respinsă.

2. De asemenea, am propus ca persoana care ocupă funcția de adjunct al Avocatului Poporului să nu fi avut apartenență politică în ultimii 4 ani, aceasta fiind o practică și în alte state europene și fiind comparativ și cu membrii societății civile numiți în cadrul CSM, care sunt obligați să nu fi avut apartenență politică anterior numirii lor.
Și această propunere pe care am formulat-o a fost respinsă.

În aceste condiții, PSD-ALDE și UDMR demonstrează în continuare că nu-și doresc instituții DEPOLITIZATE și funcționale, ci instituții subordonate politic și controlabile.

Poate că de aceea actualul Avocat al Poporului nu a sesizat din proprie inițiativă CCR în nenumăratele ocazii pe care le-a avut în decursul acestui an, și doar la presiunea media a înaintat tardiv și timid sesizări, uitând parcă obiectivul și interesul pentru care ocupă respectiva funcție, mai exact cea de a apăra drepturile și libertățile cetățenești, în genere, în raport cu autoritățile publice și în special cu cele executive”.

1 comment