Iată că apelurile USR de reoperaționalizare a aplicației SUMAL dau rezultate.

usr galati

Iată că apelurile USR de reoperaționalizare a aplicației SUMAL dau rezultate. Vorbim despre aplicația prin intermediul căreia vor fi monitorizate tăierile de lemn din păduri.

Reoperaționalizarea SUMAL a fost unul dintre amendamentele USR la bugetul pe 2020, dar și una dintre condițiile pentru votarea învestiturii guvernului condus de Ludovic Orban.

Chiar dacă pasul s-a făcut acum, după trei ani de întârzieri și după ce Comisia Europeană a activat procedura de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri, salutăm faptul că guvernul a dat curs solicitării USR. Continuăm lupta împotriva tăierilor ilegale!

Sistemul a fost implementat prima dată de guvernul condus de Dacian Cioloş, sub numele de Inspectorul Pădurii, dar odată cu venirea PSD la guvernare, sistemul a fost scos pentru că mafia pădurilor nu mai putea tăia lemne în voie. Mai mult, în 2016 SUMAL a fost sabotat cu bună știință de către oamenii din sistem, generând sute de alarme false și reacția potrivnică a gărzilor forestiere.

“Cu sau fără SUMAL 2, este dovedit faptul că în România se fură lemn cu acte, sub protecția autorităților, lucru confirmat inclusiv de Ministrul Mediului. De aceea, pentru a opri tăierile ilegale avem nevoie și de direcții specializate de investigare a infracțiunilor din domeniu. DNA-ul Pădurilor, legea inițiată de USR, se află pe masa Președintelui pentru promulgare.”, transmite senatorul USR Allen Coliban, președintele Comisiei pentru mediu