În doar cinci ani de zile, de când PSD a preluat guvernarea, cheltuielile statului cu salariile s-au dublat.

usr galati

Cum se face că pentru unii sunt mereu bani dar pentru alții niciodată?

Avem un stat care ne oferă servicii extrem de proaste. Vedem calitatea serviciilor de stat de sănătate, de educație, de infrastructură și chiar de urgență (vezi cazul Caracal). Servicii oferite prost și pe foarte mulți bani. Dar azi să nu vorbim despre asta. În ultimii 5 ani, statul a reușit să facă un lucru în mod foarte consecvent: să crească pensiile speciale și salariile unora de la stat.

Pentru cei apropiați de centrii de putere ai statului au fost mereu suficienți bani. Și pentru schemele de subvenționare ale tuturor grupurilor de interese au fost bani. Și pentru PNDL au fost bani. Și pentru pensii speciale au fost bani. Pentru tot mai puțin pentru mediul privat.

Mediul privat e bun doar de plată. De fiecare dată când am propus un proiect de reducere a impozitării muncii, a venit aceeași întrebare: „dar de unde bani?” Ce-i drept, întrebarea e legitimă. Doar că ea nu se pune niciodată pentru miliardele date pentru diverși șmecherași din politica. Nu se pune niciodată pentru PNDL sau pentru toate noile agenții pe care parlamentul le mai înființează. Întrebarea se pune doar atunci când vorbim despre mediul privat. Atunci, deodată, e o problemă.

România nu poate continua așa. Dacă vrem să avem o șansă să trecem prin criza economică cu bine, trebuie să realizăm că statul nu e un sac fără fund. La un moment dat trebuie să ne concentrăm pe a face economia să meargă, nu doar pe cum mai stoarcem niște bani din ea.