Încă 10 achiziţii directe pentru firma condusă de preşedintele executiv al TSD Galaţi!

De la început trebuie să recunoaştem că din materialul publicat săptămâna trecută, despre achiziţiile directe cu bani publici gestionate de preşedintele executiv al Tineretului PSD Galaţi a lipsit ceva: ne-am oprit cu numărătoarea la data de 31 decembrie 2018.

Însă firma Business Cabu apare cu achiziţii directe şi în luna ianuarie 2019.

Reparăm astăzi această “greşeală”.

În luna ianuarie 2019 am mai găsit 10 achiziţii directe iniţiate din catalogul electronic, de la firma Business Cabu SRL, unde preşedintele executiv al TSD Galaţi ( care este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi SA şi fost candidat pe lista PSD pentru Consiliul Local Galaţi la alegerile locale din anul 2016, pe loc neeligibil ) este director comercial. Firma aparţine soţiei acestuia, membru al Biroului Municipal al TSD Galaţi încă din 2015, când preşedinte al TSD Galaţi era dl Pucheanu, actualul primar PSD.

Le enumerăm, cronologic:

1) 4 ianuarie, ora 14:13 ( anunţ publicat pe 3 ianuarie la ora 13:49 ) = “piese şi accesorii pentru computere”, cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 327,73 lei.

2) 4 ianuarie, ora 14:14 ( anunţ publicat pe 3 ianuarie la ora 13: 27 ) = “piese şi accesorii pentru fotocopiatoare” cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 2.580,67 lei.

3) 4 ianuarie, ora 14:14 ( anunţ publicat pe 3 ianuarie la ora 13:34 ) = “piese şi accesorii pentru fotocopiatoare”, tot cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 448 lei.

4) 9 ianuarie, ora 11:19 ( anunţ publicat pe 8 ianuarie la ora 8:38 ) = “sistem electronic de monitorizare şi raportare pentru activităţile serviciilor de utilităţi publice”, cu Municipiul Galaţi ( Primăria ); 2.400 lei

5) 10 ianuarie, ora 10.38 ( anunţ publicat pe 10 ianuarie la ora 10:17 ) = “piese şi accesorii pentru fotocopiatoare”, cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 68 lei.

6) 23 ianuarie, ora 15:34 ( anunţ publicat pe 22 ianuarie la ora 13:13 ) = “piese şi accesorii pentru computere”, tot cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 453,78 lei.

7) 23 ianuarie, ora 15:34 ( anunţ publicat pe 22 ianuarie la ora 13:17 ) = “piese şi accesorii pentru fotocopiatoare”, tot cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 133 lei.

8) 23 ianuarie, ora 15:38 ( anunţ publicat pe 23 ianuarie la ora 13:49 ) = “piese şi accesorii pentru fotocopiatoare”, tot cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 9.308,02 lei

9) 28 ianuarie, ora 13:48 ( anunţ publicat pe 23 ianuarie la ora 13:58 ) = “servicii de mentenanţă, consultant pentru programul Echipamente individuale de protecţie ), tot cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 9.600 lei

10) 30 ianuarie, ora 12:54 ( anunţ publicat pe 28 ianuarie la ora 10:54 ) = “contract de asistenţă tehnică” tot cu Serviciul Public Ecosal Galaţi; 1.800 lei.

Total: 27.119,20 lei, doar în luna ianuarie 2019.

În plus, am mai identificat un document constatator, nr 178/ 3 ianuarie 2109, emis de Primăria municipiului Galaţi, referitor la îndeplinirea obligaţiilor contractuale. Este vorba despre un contract din luna iunie 2018, pentru “servicii de mentenanţă a sistemului electronic de monitorizare
( deszăpezire ) şi a abonamentului la internet necesar”, în valoare de 17.700 lei ( şi pe care l-am inclus în însumarea publicată săptămâna trecută).

Care e problema, de fapt, cu achiziţia directă a unor produse şi servicii, fie şi pe SEAP?

În teorie, sistemul a fost făcut ŞI pentru ca ofertantul să nu se întâlnească cu cumpărătorul înainte de achiziţie.

Practic, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări.
SEAP pune la dispoziţia autorităţilor contractante posibilitatea tehnică de a achiziţiona direct, prin intermediul catalogului electronic publicat în SEAP şi nu în altă parte, produse, servicii sau lucrări.

Or, problema e că atunci când atât autoritatea contractantă cât şi agentul economic sunt conduşi de persoane care au o legătură directă ( politică sau de familie ) acest lucru poate duce la un schimb de informaţii care nu ar trebui să se întâmple.

Ofertanţii nu ar trebui să ştie dinainte niciun fel de detaliu despre intenţia autorităţii de a achiziţiona. E genul de avantaj care distorsionează piaţa achiziţiilor publice.

Doar ca exemplu, la întâmplare: Pe 13 iunie la ora 10:35, Primăria municipiului Galaţi şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona “servicii de mentenanţă a sistemului electronic de monitorizare şi raportare” Suma estimată: 17.700 lei.

Achiziţia DIRECTĂ a fost finalizată în aceeaşi zi, după 4 ore şi 31 de minute. Beneficiar: Business Cabu SRL, care a beneficiat şi de contractul de furnizare a echipamentelor, obţinut în urma unei licitaţii, în aprilie 2017. Precizăm că a fost o licitaţie care a avut drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate – preţ dar la care, nota bene! a fost UN
SINGUR OFERTANT: SC Business Cabu SRL.

Putem veni cu multe pagini de astfel de exemple.

În încheiere, mulţumim membrilor TSD Galaţi care, în ultima săptămână, ne-au transmis informaţii. Le vom verifica. Însă avem o întrebare: nu credeţi că ar fi mai bine să vă faceţi curat singuri în propria ogradă?

Continuăm. Continuăm pentru că valul de reacţii arată că am pus degetul pe rană. Continuăm pentru că am văzut cât de mult îi supără pe gălăţeni faptul că aceste lucruri au loc în România condusă de PSDragnea şi se şi întâmplau neştiute de nimeni. Până acum.

Continuăm, pentru că reacţia postacilor pesedişti de pe holurile primăriei şi nu numai a arătat cât de mult îi deranjează dacă oamenii văd cum PSD cheltuie banii publici. Continuăm, ca nu cumva, vreodată, cineva să creadă că, dacă aruncă cu minciuni despre noi, ne speriem şi ne oprim.

Continuăm. De asta am intrat în politică. Pentru ca astfel de oameni să nu mai conducă nici Galaţiul şi nici România.