La propunerea primarului municipiului Galați, Ionuț Florin Pucheanu, salariile angajaților de la Cantina de Ajutor Social au fost majorate recent la nivelul prevăzut pentru anul 2022, prin HCL nr. 312 din 26.06.2019.

Cantina de Ajutor Social Galați este unitate de asistență socială cu personalitate juridică aflată sub autoritatea Consiliului Local Galați, iar tot sub această autoritate se mai află Căminul pentru Persoane Vârstnice ,,Sfântul Spiridon” Galați, Căminul pentru Persoane Vârstnice “Ștefan cel Mare și Sfânt” Galați, Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale pentru Tineri, Centrul de Locuințe și Sprijin pentru Tineri, Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale Galați și Centrul Medico-Social Pechea.

Autoritatea locală, prin utilizarea în exces a dispozițiilor art. 11 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, emite un act administrativ cu caracter normativ prin care se stabilesc drepturi salariale pentru categorii de personal contractual, act adimistrativ care se aplică exclusiv Cantinei de Ajutor Social Galați, în detrimentul acelorași categorii de personal contractual din cadrul celorlalte instituții de asistență socială enumerate mai sus.

Prin aprobarea acestui act administrativ cu caracter normativ al Consiliului Local Galați sunt încălcate principiile sistemului de salarizare, iar drepturile salariale stabilite prin lege personalului contractual din cadrul tuturor instituțiilor de asistență socială sunt încălcate.

În consecință, USR Galati a înaintat o adresă Instituției Prefectului din județul Galați, să verifice dacă Consiliul Local Galați a avut o fundamentare clară și corectă, a respectat legislația în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice atunci când a adoptat HCL nr. 321/26.06.2019, și nu se face vinovat de discriminare față de instituțiile de asistență socială din municipiul Galați.