usr galati

În prezent, pe lângă situațiile financiare și alte raportări contabile anuale, Ministerul Finanțelor cere antreprenorilor și alte raportări intermediare, semestriale. Deși conțin, de regulă, informații cu o relevanță scăzută, ele reprezintă pentru operatorii economici și profesioniștii contabili o muncă suplimentară, care îngreunează activitatea acestora.

Proiectul de lege (https://cutt.ly/hp72pqh) depus de deputatul USR Claudiu Nasui vine să închidă portița prin care statul sufocă contribuabilii cu supra-birocrație, propunând exceptarea microîntreprinderilor de la depunerea declarațiilor intermediare.

Concret, este vorba de modificarea Legii nr. 82/1991 a contabilității în sensul ca Ministerul Finanțelor să poată stabili întocmirea și depunerea de situații financiare sau raportări contabile intermediare doar pentru operatorii economici cu venituri care au depășit echivalentul în lei a 1 milion de euro la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.

Propunerea face parte dintr-un pachet de șapte proiecte pentru debirocratizare și transparentizare și a intrat în procedură legislativă la Senat.

Alte proiecte depuse de USR în sprijinul antreprenorilor au fost deja aprobate și au devenit legi: Legea 153/2020 permite deducerea costului caselor de marcat din impozit, Legea 102/2020 a debirocratizat înființarea și viața firmelor, Legea 108/2020 a eliminat declarațiile inutile de beneficiar real, iar un amendament în Legea 62/2020 a adus scutire de impozit în cazul chiriilor scăzute cu 30%.