Noile adăposturi din staţiile de autobuz din Galaţi au ruginit după aproximativ un an de la montare

Aceste fotografii au fost făcute week-endul trecut în staţiile de autobuz de la Spicu, Potcoava de Aur, Centru şi Icepronav.

Vestea bună: cel puţin o parte au garanţie.

Vestea proastă: câtă vreme vopsirea s-a făcut în câmp electrostatic, problema ar putea să fie generată de metal.

Am discutat cu directorul firmei care a livrat o parte ( nu toate ) din adăposturile pentru staţiile de autobuz din Galaţi, un domn din Slatina, care a avut amabilitatea să confirme că a oferit garanţie şi că nu se va înapoi de la remedia situaţia.

Discuţia a fost deschisă şi foarte interesantă.

Fără a se angaja direct în remedierea problemei ( şi asta pentru că noi nu avem niciun rol în circuitul formal al documentelor dintre Primărie şi firma sa ) directorul firmei care a furnizat adăposturile a spus că nu s-a mai confruntat cu o astfel de problemă până acum deşi are un portofoliu important de staţii de autobuz, că vopsirea a fost făcută în câmp electrostatic, cu pulberi verificate în laborator, pentru care poate prezenta documente, că, dacă e o problemă, o va remedia, conform garanţiei asumate în contract dar că nu putea să confirme dacă adăposturile în cauză au fost furnizate de firma pe care o conduce sau nu întrucât au mai fost câteva adăposturi ( ulterior am aflat că este vorba despre 17 adăposturi ) instalate de către alţi agenţi economici înainte de licitaţia, respectiv contractul pe care l-a gestionat.

Nici noi nu putem afirma că toate, o parte sau niciunul dintre adăposturile din staţiile de autobuz fotografiate cu probleme din cauza ruginii provin dintr-o singură sursă.

Mai mult, încă nu am verificat toate cele aproape 200 de adăposturi din toate staţiile de autobuz, aşa încât nu ştim dacă mai sunt cazuri de rugină sau nu.

Dar Primăria ar trebui să ştie. Şi câtă vreme am văzut pe pielea noastră că Primăria PSD Galaţi nu se dă înapoi de la niciun efort financiar necesar pentru ca oraşul să arate bine, ar fi corect să inventarieze rapid adăposturile din staţiile de autobuz şi la problema petelor de rugină nu doar a graffiti-urilor.

Asta acum, înainte de sezonul rece în care se vor extinde, cu siguranţă, zonele afectate de rugină.

Iar din discuţia cu administratorul firmei care a furnizat adăposturile din staţiile de autobuz din Galaţi am mai aflat şi că proiectul tehnic nu îi aparţine. Practic, dimensiunile acestora au fost stabilite de Primăria Galaţi. Este, deci, logic, că Primăria nu a dorit să achiziţioneze un model existent. În acest caz, responsabilitatea directă pentru dimensiuni ( câţi oameni au loc pe bănci sau cât de uşor pătrunde ploaia ) aparţine primăriei PSD Galaţi.

Repetăm: cu toţii vrem ca oraşul să arate bine. Pentru asta trebuie să muncim zilnic, nu odată la 30 de ani, când nu se mai poate repara şi atunci trebuie reconstruit totul din temelii.
Galaţiul nu trebuie doar să arate spectaculos o vară ci şi îngrijit în tot restul anului.

La urma urmei, asta este principala obligaţie a administratorului: să îngrijească. Zilnic. Indiferent dacă este vorba despre spaţii verzi, adăposturi în staţii de autobuz sau reţele de apa şi canalizare.

Pentru că dacă sunt lăsate în voia sorţii, se degradează şi ulterior costă mult mai mult timp, nervi şi bani pentru a reconstrui ceea ce s-a degradat pentru că nu ai avut grijă.

USR Galaţi