USR Galați - Uniunea Salvați România - Galați

O justiție liberă începe cu diminuarea influenței politice.

Cei trei procurori propuşi de ministrul Justiţiei pentru şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT sunt audiaţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Apoi, avizele vor fi trimise către Ministerul Justiţiei, care va înainta propunerile preşedintelui României în vederea numirii în funcţiile de conducere. Avizele sunt doar consultative, procesul continuă chiar dacă cei trei candidați sunt avizați negativ de CSM.

USR consideră că înainte de a începe procedura de numire, ar fi trebuit modificată această procedură în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO, raportul MCV și Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE). De altfel, această corectare a legilor justiției a fost primul punct din Acordul pe care USR l-a semnat cu PNL pentru susținerea guvernului Orban.

Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în numirile procurorilor de rang înalt, miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră!

“Problema principală în cel puțin ultimii trei ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că a existat un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Problema nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor!”, transmite vice-președintele USR Stelian Ion.

USR a redactat propuneri de punere în acord a legilor justiției cu aceste recomandări și ne oferim sprijinul pentru elaborarea unui proiect cât mai complet și coerent care să repună justiția pe făgașul ei normal.

Dacă nu schimbăm paradigma, ne vom întoarce iar și iar în același loc de unde am plecat și sistemul judiciar se va confrunta cu aceleași crize.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.