Pentru PSD-ALDE-UDMR deciziile CCR nu mai sunt aplicabile ERGA OMNES

George Dircă, senator USR Galați: “În calitate de membru, cu drept de vot și senator USR, în cadrul Comisiei speciale conduse de Florin Iordache privind reformarea agitată, urgentă și lipsită de argumente juridice solide a legilor justiției, vă relatez cu regret că, și astăzi, PSD-ALDE și UDMR au făcut o demonstrație de forță prin majoritatea deținută, total ÎN DEFAVOAREA statului de drept și implicit a românilor.

Principala modificare adusă astăzi, și votată de partidele enunțate anterior, privește Statutul judecătorilor și procurorilor și anume, Președintele României nu mai poate refuza numirea unui magistrat chiar dacă Președintele motivează respectivul refuz.

Artizanul OUG 13, Florin Iordache, alături de Eugen Nicolicea și Valer Dorneanu contestau în anul 2005 la CCR aceleași modificări pe care le aduc astăzi Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
CCR a decis prin Decizia 375/2005 că: „Dacă Președintele României nu ar mai avea nici un drept de examinare și de apreciere asupra propunerilor făcute de CSM pentru numirea judecătorilor și procurorilor sau în anumite funcții de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat și nici măcar o singură dată, atribuțiile Președintelui României prevăzute de art. 94, lit. c), coroborat cu art. 125 alin. 1 din Constituție, ar fi golite de conținut și importanță”.

Astfel, astăzi, aceiași domni, dar care au alte interese private în acest moment, aduc amendamente Legii 303/2004, NELUÂND în seamă Decizia CCR pe care v-am prezentat-o.
În urmă cu câteva săptămâni, una din motivațiile apariției acestei „Comisii Speciale” de modificare a Legilor Justiției, era „armonizarea legislației cu Deciziile CCR” și iată cum înțelege PSD să armonizeze, nerespectând Constituția României!

Mă voi opune tuturor modificărilor care aduc atingere statului de drept și independenței justiției și vă asigur că USR face OPOZIȚIE în Parlamentul României.”