USR Galați - Uniunea Salvați România - Galați

Primăria PSD Galaţi, ca de altfel şi guvernul PSD, au început anul 2019 cu scamatorii financiare.

Problema este că acum începe să se vadă mai clar.

Execuţia bugetară la 6 luni a bugetului local arată scamatoria PSD de la începutul anului: a crescut numărul de lei încasaţi dar a scăzut gradul de încasare.

Mai exact: faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de lei plătiţi de gălăţeni pentru maşini, clădiri şi terenuri este mai mare dar gradul de colectare este mai mic.

Nu e miracol. Este, repetăm, scamatorie. Iar acum se vede cât se poate de clar.

De exemplu, în 2018, primăria PSD Galaţi a estimat că urma să încaseze din taxele şi impozitele pentru clădiri, mijloace de transport şi terenuri suma de 84.971.000 de lei. La jumătatea anului 2018, au încasat 54.922.127 lei. Adică 65%. ( procentul este unul mediu; diferă la auto, clădiri şi terenuri dar încercăm o simplificare a descrierii problemei ). Iar la sfârşitul anului au anunţat încasarea a 95.912.656 lei.

În 2019 însă, tot pentru taxele şi impozitele pentru clădiri, încasările la jumătatea anului sunt de 59.667.013 ( cu 4,3 milioane lei mai mult decât anul trecut ) DAR PROGNOZA BUGETARĂ DEFINITIVĂ FOST DE 103.921.000 lei! Adică 57%!

Şi, ţineţi cont, că prognoza bugetară iniţială a fost de 113 milioane, cu 10 milioane mai mult!

Însă la începutul anului, primăria PSD Galaţi a anunţat o creştere a taxelor şi impozitele locale cu “doar” 1,34%. De unde până unde a scos primăria PSD Galaţi o creştere a încasărilor prognozate din taxele şi impozitele pe proprietate de la 84 de milioane în 2018 la 103 milioane în 2019?!

Sunt mai multe motive dar cel mai important a fost nevoia primăriei PSD Galaţi de a acoperi SCRIPTIC cheltuielile crescute. Şi nu este vorba doar despre salarii ci şi, de exemplu, pentru betonarea Parcului de la Spicu sau pentru proiectoare de 1.000 de euro bucata sau bănci de 9.600 de lei. Plus enorm de multe altele.

Mai pe româneşte, la începutul anului au spus “da, vom cheltui mulţi bani, inclusiv aiurea, dar avem de unde să îi luăm”.

Nu au de unde să îi ia pe toţi. Fapt demonstrat de gradul de încasare a taxelor şi impozitelor pe proprietate la 6 luni.

Au anunţat că vor să încaseze mult şi au angajat cheltuieli pe măsura încasărilor PROGNOZATE dar realitatea din casierie, unde se văd încasările REALIZATE contrazice visul primăriei PSD Galaţi.

O creştere de 18%, de la un an la altul, a prognozei iniţiale a încasărilor la buget din taxele şi impozitele pe proprietate nu poate avea decât trei explicaţii: prima ( şi singura fericită ) este că, brusc, gălăţenii au construit atât de multe imobile, hale şi clădiri sau au cumpărat atât de multe maşini încât impozitarea acestora ar aduce la buget nu mai puţin de 10,9 milioane de lei ÎN PLUS. Este imposibil. Ar însemna că avem multe de mii de maşini în plus faţă de anul trecut sau sute de hale în plus, construite peste iarnă sau mii de case în plus construite într-o noapte. Nu avem.

A doua şi a treia explicaţie sunt la fel de urâte şi ambele ar trebui să dispară din practicile economice ale administraţiei din Galaţi şi din România: ori au umflat “din pix” sumele de încasat ca să credem, la începutul anului, că urmează să avem bani ori, şi asta este fantastic de grav, nu au supraevaluat încasările ci, dimpotrivă, au subevaluat situaţia proprietăţilor iar acum fac corecţia necesară. Asta ar însemnă că multe imobile, terenuri şi maşini, ale unor persoane fizice sau juridice, ori nu au fost deloc impozitate ori primăria PSD Galaţi a cerut pentru ele mai puţini bani decât ar fi trebuit să ceară.

Adică “i-au iertat” pe unii. Doar pe unii, probabil “pe alese”. Sau “au greşit … se întâmplă”.

Strict pentru comparaţia cantitativă: bugetul Galaţiului comparat cu bugetul Clujului, secţiunea taxe şi impozite pe proprietate:

Clujul vrea ca anul acesta să încaseze 6.211.000 lei, taxe şi impozite pentru terenurile deţinute de persoanele juridice. Galaţiul, care este muuult mai “dezvoltat” economic decât Clujul, a vrut să încaseze 7.642.000 lei, cu 1,4 milioane de lei mai mult dar au revizuit cifrele şi acum se mulţumesc cu “doar” 5.968.000 lei, aproape la fel de mult ca la Cluj.

Sau, mijloacele de transport deţinute de persoanele fizice: Clujul vrea să încaseze în acest an 16.831.000 lei iar primăria PSD Galaţi vrea să ia de la gălăţenii care deţin autoturisme 16.672.000 lei, aproape la fel de mult faţă de un Cluj, un oraş în care încă din anul 2017, numărul autoturismelor a depăşit 200.000 de unităţi.

Şi, ţineţi cont că prognoza bugetară iniţială a primăriei PSD Galaţi a fost de 22.172.000 de lei încasaţi de la persoanele fizice din Galaţi care deţin mijloace de transport. Cu 5,3 milioane lei mai mult decât la Cluj!

Da, e foarte greu de crezut aşa ceva.

Iar situaţia încasărilor mai mici explică şi îndatorarea Galaţiului pentru mai mult de zece ani votată astăzi de majoritatea PSD-ALDE-UNPR din Consiliul Judeţului Galaţi.

Sub conducerea PSD, ALDE şi UNPR, Galaţiul produce mult mai puţini bani decât are nevoie.

#ajunge

USR Galaţi
www.usr-galati.ro

USR GALAȚI

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.