Primăria PSD Galaţi repetă erori tehnice făcute acum 25 de ani. Efectele vor fi identice

La sfârşitul anului trecut, Primăria PSD Galaţi s-a lăudat că finalizase o parte din reabilitarea centrului oraşului. Mai exact, esplanada pietonală din faţa hotelului Dunărea. Însă iarna se încheie şi problemele la foarte proaspăta investiţie se văd cu ochiul liber.

Săptămâna trecută a plouat. Nu a fost o cantitate exagerat de mare de apă ( aproximativ 8 litri pe metru pătrat ) dar, după câteva ore de ploaie, joi după amiază, pe noua esplanadă de piatră naturală a apărut o baltă de 4 metri pătraţi.

Asta înseamnă că esplanada nu este dreaptă. Are o “burtă” măsurabilă nu doar cu instrumente specifice ci şi cu ochiul liber sau, mai rău, pantoful.

Nu ştim dacă lucrarea a fost recepţionată aşa sau încă nu. Asta este treaba dirigintelui de şantier care, în calitatea sa de diriginte de şantier, mai exact, de reprezentant al Primăriei şi, în ultimă instanţă, al dumneavoastră, ca finanţatori, prin taxele şi impozitele plătite ar fi trebuit să vadă problema încă din timpul lucrărilor, de astă toamnă.

Nu ştim care este motivul care a dus la apariţia tasării. Şi nu e treaba noastră să îl ştim. Este treaba dirigintelui de şantier, adică a reprezentantului Primăriei PSD Galaţi.

Nu ştim dacă în proiect a fost sau nu inclus un sistem de canalizare al platformei. Asta ar trebui să ştie dirigintele de şantier, ca reprezentant al Primăriei PSD Galati şi nu ştim nici dacă nu cumva apa pluvială trebuia preluată prin canalizaţia străzii, dar pentru asta ar fi trebuit ca întreaga platformă să aibă panta necesară. Accentuăm pe “întreaga”.

Cert este că o soluţie pentru apa pluvială trebuia prevăzută şi aplicată. Platforma are, totuşi peste 1.000 de metri pătraţi. Şi, cel mai important, unul din motivele degradării precedentei platforme a fost exact apa pluvială care a băltit pentru că nu a avut unde să se scurgă.

Nu e deloc în regulă să repeţi aceleaşi erori făcute de către edilul de acum aproape 30 de ani, de când a fost făcută precedenta lucrare.

Însă ştim că, dacă situaţia nu este îndreptată, la propriu, lucrurile se vor agrava. Între timp, apa din baltă s-a scurs printre dalele de piatră. Asta înseamnă că a spălat o parte din nisipul pus între dalele de piatra şi platforma betonată. Dacă nu mai e nisipul necesar fixării dalelor, acestea se lasă şi mai mult. Iar dacă apa ajunge la platforma betonată … ei, bine, nu mai trebuie să explicăm efectul ciclurilor de îngheţ/ dezgheţ.

Deasemenea, nu este treaba noastră să dăm o soluţia tehnică. Pentru asta, există nu doar dirigintele de şantier ci şi cel care a proiectat lucrarea.

Noi am semnalat problema, public, pentru că nu este deloc în regulă să cheltui bani publici şi să oferi gălăţenilor o platformă pietonală cu o tasare după mai puţin de o iarnă de la inaugurare.

Am fi sesizat direct Primăriei PSD această problemă, prin intermediul aplicaţiei pe care a pus-o la dispoziţie pentru sesizări dar respectiva aplicaţie, achiziţionată astă toamnă cu peste 58.000 lei, nu mai funcţionează în formă continuată, cel puţin de săptămâna trecută, de joi.

Vă mulţumim pentru atenţie.

Lucian Chiriloi
Vicepreşedinte USR Galaţi