Problema pentru PSD-ALDE este că fondurile europene sunt mai greu de furat

Ministrul Finanțelor Eugen Orlando Teodorovici ne-a surprins săptămâna aceasta cu o nouă declarație controversată. De această dată, la o întâlnire cu managerii de spitale care a avut ca temă problemele cu care se confruntă sistemul sanitar românesc, Teodorovici le-a spus acestora să uite de fondurile europene pentru că acestea nu există, ele nefiind altceva decât bani publici pe care guvernul e îndreptățit să-i împartă după cum crede de cuviință. Practic, domnul ministru ne spune că fondurile europene sunt la dispoziția lui și le poate împărți după cum are chef, de preferință ”prietenilor” și ”clienților” politici. Asta în condițiile în care banii veniți de la Bruxelles au destinații clare, sunt alocați pentru anumite domenii socio-economice și doar pe baza unor proiecte de finanțare, chiar dacă acestea sunt realizate de către Guvern.

Problema pentru PSD-ALDE este că fondurile europene sunt mai greu de furat. Probabil, de aceea, în ultimii doi ani și jumătate guvernarea PSD-ALDE a reușit ”perfomanța” de a avea o rată foarte scăzută de absorție a fondurilor europene, România fiind în continuare printre codașii din Uniunea Europeană în acest domeniu.

Asta deși țări ca Ungaria, Bulgaria sau Polonia au reușit să atragă fondurilor europene pentru dezvoltare, dar și pentru combaterea săraciei. Astfel Polonia a reușit prin fonduri europene să modernizeze și construiască spitale care să ajute peste 3 milioane de locuitori. Ungaria și-a dezvoltat rețeaua de autostrăzi dar și cea feroviară reușind astfel să atragă investiții de miliarde de euro. Iar Bulgaria și-a finanțat prin fonduri europene proiectele de mediu dar și calea feroviară.

USR îi atrage atenția ministrului de Finanțe că banii europeni nu-i aparțin, nu sunt trecuți nici pe persoana fizica, nici state de partid ci sunt un drept obținut de statul român si implicit de toți cetățenii eligibili prin intermediul Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană. De aceea parlamentarii USR se vor folosi atât de legislația națională cât și de forurile europene pentru ca acest drept conferit românilor să nu fie afectat de o guvernare cu apucături autoritare.

#FaraPenali