RISCURILE DE CONTAGIUNE CORONAVIRUS TREBUIE DIMINUATE

ÎI vedem dimineața, când plecăm la serviciu, îi vedem și seara când încearcă ușa vreunei scări de bloc pentru a se pregăti pentru noapte.

De multe ori am fost și eu în situația multora, să ajut cu un pachet de mancare, cu o vorbă sau chiar să chem Salvarea pentru a nu-i lasa să doarmă în frig și să fie transportați într-o facilitate medicală pentru noapte.

Stim cu toții că vorbim aici de persoanele fără adăpost.

Lucrurile s-au agravat. Nu mai vorbim acum de ajutor minim ci de o NECESITATE.

Iar necesitatea e ca persoanele fără adăpost să fie relocate de pe străzi și găzduite în regim de izolare în centrele de asistență socială.

Sunt bolnavi. Sunt vulnerabili. Sunt subnutriti. Prezintă risc de îmbolnăvire ridicat și de TRANSMITERE a virusului.

Nu sunt mulți. Nu este un efort prea mare. Dar RISCUL de îmbolnăvire și contagiune, prin a-i lăsa în continuare să doarmă sub cerul liber și în scări de bloc, este însă IMENS.

Am făcut o solicitare oficială către Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru identificarea urgentă și transferul către unitățile de asistență socială tip adăpost – social a tuturor persoanelor fără adăpost sau fără domiciliu stabil, de pe raza municipiilor, orașelor și comunelor din județul Galați.

Am făcut acest lucru considerând că aceasta este o măsura de siguranță medicală obligatorie, întrucat persoanele fără adăpost sau/ și fără domiciliu stabil prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire și contagiune coronavirus.

În contextul Situației de Urgență și odată cu instituirea restricțiilor de circulație și pe timp de zi, este obligatoriu ca atât primăriile și Prefectura Galați, prin Comitetele pentru Situații de Urgență, să instituie măsuri de identificare a persoanelor fără adăpost sau/ și fără domiciliu stabil aflate în prezent pe raza UAT-urilori și să aplice obligații de cazare cu regim izolare a acestora în locații unde vor fi supravegheate medical, așa cum se impune, pe toată durata stării de urgență instituite pe teritoriul național.

Solicităm ca măsura să fie implementată INDIFERENT de domiciliul oficial înscris în actele de identitate a acestora.

Deasemenea, considerăm că operațiunile de identificare a acestor persoane trebuie derulate constant, pe toata durata stării de urgență.

Va urma o perioadă agitată. Trebuie să fim calmi. Să ascultăm indicațiile autorităților.

Va trebui să cooperăm și să ne ajutăm. Fără contact fizic. Fără apropiere.

Va trebui și o vom face.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galati