Senator USR, Dircă Edward George: “Ziua de 9 mai reprezintă nu doar punctul de referință pentru contrucția Uniunii Europene, ci mai cu seamă, ziua în care toți cetățenii europeni se bucură pentru succesul celui mai important și complex proiect la nivel global”

Uniunea Europeană și-a creat de-a lungul istoriei sale o legitimitate accentuată tocmai datorită modului constituirii sale, și anume o asociere de state independente, democratice împărtășind valori, tradiții, cultură dar mai ales interese comune.
La 9 mai 1950, Ministrul Afacerilor Externe francez, Robert Schuman anticipa că Europa va cunoaște o formă prin care cooperarea va lua locul trecutului beligerant, iar multiplele interese economice ale statelor europene vor fi substituite de un proiect comun, caracterizat de moderație arbitrară și negociere și care avea să depășească provocările diversității europene.
Astăzi, creşterea complexităţii problemelor cauzate de globalizare generează o reevaluare a politicii Uniunii Europene cu consecințe directe pentru toate statele membre. Uniunea Europeană a dovedit de-a lungul existenței sale o maturitate în soluționare fiecărei crize ce a apărut, iar efectul „Brexit” și ascensiunea anumitor partide extremiste în Europa, precum și terorismul și criza imigranților, reprezintă suficiente motive pentru guvernele statelor membre de a focaliza interesul comun spre consolidarea Uniunii. Avem convingerea că, printr-un efort sinergetic antrenat de un sentiment avansat de integrare europeană, prin cetățenii săi și prin cooperarea dar și maturitatea relațiilor dintre statele membre, Uniunea Europeană va fi mai puternică și mai unită.
Rolul României în interiorul construcției europene rămâne unul extrem de important pentru Uniunea Salvați România atât prin angajamentele respectate cât și prin efortul de integrare socială, politică și economică. Localizarea României este una referențială într-un context european dinamic și doar un leadership politic coerent și echilibrat poate dezvolta strategii alternative de soluționare, prevenire, constrângere sau cooperare-negociere capabile să răspundă provocărilor Uniunii Europene actuale.