USR PLUS cere Guvernului măsuri de urgență!

Spitalul Județean din Suceava a fost închis, după ce 52 de cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus.

La Spitalul din Fălticeni sunt, de asemenea, probleme, după ce un medic a fost diagnosticat pozitiv, iar celelalte cadre medicale nu au fost testate.

Și la Spitalul Universitar din Capitală, cadrele medicale care au intrat în contact cu al doilea român decedat de COVID-19 nu au fost testate, deși unele prezintă simptome.

Aceste situații nu sunt deloc singulare. Zilele trecute, autoritățile declarau că 22 de cadre medicale de la Spitalul Dimitrie Gerota din București sunt infectate. Lista completă este, însă, cu siguranță mult mai lungă și relevă câteva din problemele grave ale sistemului de sănătate românesc. De la șefi de direcții de sănătate publică și manageri de spital incompetenți, numiți exclusiv pe criterii politice, la lipsa echipamentelor de protecție și a procedurilor ce trebuie respectate pentru circuitul pacienților infectați cu noul coronavirus.

Pentru ca România să nu ajungă, în foarte scurt timp, în situația Italiei, unde 9% dintre persoanele contaminate sunt cadre medicale, se impune adoptarea de urgență a unor măsuri de protecție a acestora. Printre acestea, testarea medicilor și a asistentelor, asigurarea de echipamente corespunzătoare de protecție și stabilirea unor fluxuri diferite pentru pacienții cu coronavirus și ceilalți pacienți.

Protejarea personalului medical este o problemă de securitate națională și ea trebuie tratată ca atare de autorități!