USR versus USL (PSD+PNL)

usr galati

USR versus USL (PSD+PNL) – lupta pentru accesul la informații publice

Pe 15 iulie 2020, deputatul USR Claudiu Năsui a inițiat o propunere legislativă care facilitează accesul la informațiile publice pentru cetățeni. Cum mai exact? Propunerea legislativă introduce în Legea 544 obligația ca autoritățile și instituțiile publice să facă un registru electronic al tuturor solicitărilor de informații publice și al răspunsurilor oferite cetățenilor, care să apară pe siteul fiecărei instituții, iar pe viitor răspunsurile pe care le furnizează oamenilor să fie într-un format electronic deschis și prelucrabil, nu PDF-uri scanate din care nu poți să extragi datele.

Ulterior, pe 1 septembrie 2020 semnalam că Guvernul PNL a pus în dezbatere un proiect de modificare a Legii 544 care restricționează accesul la informații prin cel puțin două modificări îngrijorătoare: instituțiile pot să refuze să furnizeze informațiile pe care le solicită un cetățean, pe motiv că nu le dețin în forma solicitată și pot să claseze solicitările în caz că un cetățean depune mai multe cu același obiect, dacă nu a fost mulțumit de primul răspuns. – https://bit.ly/378ypHf

Ieri, pe 15 octombrie, apare în Parlament o altă propunere legislativă, inițiată de nimeni altul decât liderul de grup al PNL Florin Roman alături de câțiva pesediști, care prevede taxe discreționare pentru accesul la informații, dar și posibilitatea autorităților publice de a refuza oferirea de informații, lucru nepermis de legea în vigoare. Printre motivele pe care le pot invoca autoritățile pentru a refuza să dea informații, inițiatorii au menționat ”reaua-credință” a solicitantului sau dacă volumul informațiilor depășește 50 de pagini.

Coroborate cele două, ajungem la concluzia că de când a ajuns la guvernare PNL nu vrea să muncească prea mult ca să răspundă cetățenilor și să facă liste, tabele sau statistici, dacă acestea nu există deja sau dacă depășesc 50 de pagini. Ce se mai ascunde în spatele modificărilor? Se încearcă limitarea accesului la informații despre contracte, cheltuieli, angajări în instituții publice?

Propunerea legislativă inițiată de deputatul USR Claudiu Năsui a fost adoptată de Senat și se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, iar săptămâna viitoare ar trebui să fie votată. E surprinzător cum fix înainte să se voteze această propunere, a apărut noua propunere PSD-PNL. La presiunea publică, toți inițiatorii și-au retras semnăturile și au renunțat la acest atac la transparență și împotriva presei.

Hai să oprim toate legile pentru hoți! Semnează pentru candidații USR PLUS la alegerile parlamentare – https://bit.ly/3jwz4Wn